Ciasta i ciastkaWielkanoc
Babka z białek z makiem
Babka z białek z makiem to przepis na idealne Wielkanocne ciasto. Spotkałam się również z nazwą ,,ciasto szklankowe” ponieważ wszystkie składniki można odmierzyć w szklankach. Dodam jeszcze, że ciasto zapewne posmakuje wszystkim od dzieci po dorosłych. Moje córki wręcz je uwielbiają szczególnie Marysia. Baba z białek z makiem z pewnością zawsze pięknie się prezentują, dobrze smakuje i znika ze stołu do ostatniego kęsa.
BABKA Z BIAŁEK Z MAKIEM
Ilość porcji: 4-6
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 170 g mąki pszennej (1 szklanka) np. tortowej
- 130 g suchego maku (1 szklanka)
- 4 białek (1 szklanka) 140 g
- 220g drobnego cukru do wypieków (1 szklanka)
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego np. waniliowego
Babka z białek z makiem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie tego ciasto z białek jest bardzo proste. Na początku białka ubij z cukrem na puszystą masę. Najlepiej to zrobić za pomocą miksera planetarnego lub zwykłego.
Krok 2:
Następnie do ubitych białek dodawaj stopniowo po jednej łyżce cały czas mieszając na wolnych obrotach mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy.
Krok 3:
Przygotowaną masę przelej do formy do baby posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz babkę 50 minut w 175°C na środkowej kratce w piekarniku. Grzanie góra – dół.
Krok 4:
Gotową babkę możesz polać lukrem królewskim tu znajdziesz przepis >LUKIER KRÓLEWSKI<
Możesz również udekorować ciasto skórką pomarańczową tak jak ja, lub rozpuszczoną czekoladą czy bakaliami.
Baba z białek z makiem
Jeśli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu. Z pewnością na wszystkie odpowiem.
Więcej pysznych, propozycji np. na dania obiadowe znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Czy mak ma być suchy, czy mielony ?
Mak ma być suchy.