Racuchy z ciasta piwnego to wyjątkowa propozycja na sycące i aromatyczne danie, które zachwyci miłośników kuchni domowej. Ciasto piwne nadaje im niepowtarzalnego smaku i puszystej konsystencji, a dodatek ulubionych owoców czy innych składników sprawia, że są one doskonałą przekąską na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, te chrupiące i puszyste racuchy to idealne rozwiązanie na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Czas odkryć tajemnicę tego wyjątkowego przepisu!
Racuszki z ciasta piwnego
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 370-400 ml piwa
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g masła
- 100 ml oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Masło topimy i lekko schładzamy, mieszamy je z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy piwo i ubijamy tak, żeby powstała masa o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli i dokładamy do ciasta. Następnie znowu mieszamy, ale bardzo delikatnie. Smażymy z obu stron nakładając łyżką spore porcje na rozgrzany olej. Następnie odkładamy na półmisek. Takie racuchy są bardzo delikatne. Oczywiście do ciasta przed smażeniem możemy, jak to zwykle z racuchami bywa, dodać owoce, lub też podać je posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub jeszcze lepiej na gorąco z lodami.
Racuszki z ciasta piwnego
Racuchy z ciasta piwnego to nie tylko pyszne danie, ale także symbol domowego ciepła i przyjemności spożywania posiłku w gronie bliskich osób. Ich aromatyczny smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że są one ulubionym daniem wielu osób na całym świecie. Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Wam do gustu i będziecie mieli okazję go wypróbować w swojej kuchni. Smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że racuchy wyszły obłędnie! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<