Przepis
Składniki
- 80 g mąki (ok. pół szklanki)
- 500 g jabłek
- 50 ml mleka
- 125 ml słodkiej śmietanki
- 2 jajka
- ćwierć łyżeczki do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier do posypania owoców
- olej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na plastry – 5 mm. Układamy je na talerzu. Ubijamy razem: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, śmietankę, żółtka i sól. Ochłodzone białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy, delikatnie mieszając, do ubitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musimy go nalać ok. 7 mm warstwę. Gdy jest bardzo gorący nabijamy na widelec kawałki jabłek, zanurzamy je w cieście i kładziemy na patelnię. W trakcie smażenia obracamy. Po usmażeniu najlepiej kłaść je na bibułę albo układać na sicie, żeby obciekły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub cukrem zwykłym.