Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Rolady cielęce z farszem ziołowym
Składniki
- 800 g cielęciny na sznycle
- 250 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 łyżka koncentratu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 100 g musztardy (najlepiej ziołowej)
- pęczek świeżych ziół, najlepiej różnorodnych: tymianku i majeranku
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Plastry rozbijamy tłuczkiem przez folię, dość delikatnie. Siekamy zioła, czosnek, jedną cebulę, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Plastry mięsa smarujemy cienko musztardą (najlepiej ziołową), następnie pastą z ziołami, zawijamy, obwiązujemy białą, bawełnianą nicią i obsmażamy w rondlu na 3 łyżkach oleju. Drugą cebulę siekamy i smażymy na reszcie oleju, dolewamy wywar i wino, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory wraz z przecierem. Dusimy 5–10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy powstały sos do mięsa i dusimy razem 40 minut.