X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina

Rolady cielęce z farszem ziołowym

Składniki

  • 800 g cielęciny na sznycle
  • 250 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 łyżka koncentratu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 100 g musztardy (najlepiej ziołowej)
  • pęczek świeżych ziół, najlepiej różnorodnych: tymianku i majeranku
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso czyścimy z błon, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Plastry rozbijamy tłuczkiem przez folię, dość delikatnie. Siekamy zioła, czosnek, jedną cebulę, dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Plastry mięsa smarujemy cienko musztardą (najlepiej ziołową), następnie pastą z ziołami, zawijamy, obwiązujemy białą, bawełnianą nicią i obsmażamy w rondlu na 3 łyżkach oleju. Drugą cebulę siekamy i smażymy na reszcie oleju, dolewamy wywar i wino, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory wraz z przecierem. Dusimy 5–10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy powstały sos do mięsa i dusimy razem 40 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również