Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku.
Dzisiaj mam dla Was pomysł na soczysty kawał mięsa z pieca. Karkówka pieczona z papryką to danie, które zawsze wychodzi idealnie i starczy dla kilku wygłodniałych osób. Jeśli po obiedzie zostanie jeszcze kawałek, można go pokroić w plasterki i kłaść jak wędlinę na pieczywo.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 papryki, ja użyłem kolorowych dla lepszego efektu wizualnego, ale śmiało możesz użyć jednego koloru)
- 2 duże cebule
- sól, czarny pieprz
- Jako dodatek sos do karkówki i żeberek, ja chętnie sięgam po ten od Roleskiego
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze karkówkę natrzyj przyprawami: suszonym majerankiem, papryką w proszku, utartym czosnkiem, olejem roślinnym, oraz solą i czarnym pieprzem.
Krok 2:
Po drugie mięso ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie paprykę i cebulę pokrój w grube „pióra”, przełóż do miski. Karkówkę zapiekaj najpierw 40 minut w 180°C z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C, obłóż mięso papryką i cebulą. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Zapiekaj jeszcze 70 minut z funkcją termoobiegu.
Krok 3:
Upieczoną karkówkę, po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut aby mięso „odpoczęło”. Na koniec karkówkę pokrój w plastry, podawaj z pieczonymi warzywami, kaszą i sosem do karkówki i żeberek.
Pieczeń na rodzinny obiad
Zestaw warzyw możecie wymienić na Wasze ulubione. Mogą być to cukinie z bakłażanami, pieczarki z czerwoną cebulą lub warzywa korzeniowe (seler, marchew, pietruszka). Jako dodatek wybitnie pasuje kasza, ale kremowe puree ziemniaczane lub frytki z batatów również świetnie się sprawdzą.
W mięso proponuje zaopatrzyć się u sprawdzonego dostawcy, nie ma nic gorszego niż fajny przepis spaprany z powodu kiepskiej jakości promocyjnego mięsa z hipermarketu. Ja mięso od lat kupuję na bazarku u pana Romana, ma on swoją małą ubojnie i sklep mięsny. Dzięki temu unikam nieprzyjemnych niespodzianek pod tytułem „mięso twarde jak podeszwa”.
Karkówka pieczona z papryką poleca się na rodzinny obiad. W razie pytań lub wątpliwości jestem do dyspozycji, piszcie komentarze na wszystkie niezwłocznie odpowiem.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Robiłam wyszła znakomita ❤️Dziękuję
Cudownie 🙂
Pozdrawiamy i dziękujemy za komentarz.