X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskie

Ziemniaki zapiekane z bakłażanem

Ziemniaki zapiekane z bakłażanem to forma prostej, wegetariańskiej zapiekanki. Jest danie podobne do greckiej moussaki, ale przygotowane bez grama mięsa. Hiszpanie też mają podobną potrawę, czyli pochodzący z majorki tumbet. Moje danie może być dodatkiem do mięsnej potrawy, lub samodzielnym daniem. Świetnie nadaje się do modyfikacji, o różne sezonowe dodatki: cukinię, dynię lub bataty.

Ziemniaki zapiekane z bakłażanem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ziemniaki obierz ze skórki, następnie opłucz pod bieżącą woda, pokrój w jednocentymetrowe plastry. Pokrojone warzywo obgotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Po tym czasie odcedź, odstaw do wystygnięcia.

Krok 2:

Bakłażana również pokrój w jednocentymetrowe plastry. Krążki obsmaż na oliwie z oliwek do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Krok 3:

Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy lekko się zrumieni wlej passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodaj grubo posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Na dno naczynia do zapiekania wlej kilka łyżek sosu pomidorowego. Ułóż warstwę ziemniaków, następnie bakłażana, posyp częścią startego żółtego sera. Powtarzaj czynności aż do wykorzystania składników. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj w 190°C przez 30-35 minut.

Ziemniaki zapiekane z bakłażanem podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również