Potrawy wegetariańskie
Ziemniaki zapiekane z bakłażanem
Ziemniaki zapiekane z bakłażanem to forma prostej, wegetariańskiej zapiekanki. Jest danie podobne do greckiej moussaki, ale przygotowane bez grama mięsa. Hiszpanie też mają podobną potrawę, czyli pochodzący z majorki tumbet. Moje danie może być dodatkiem do mięsnej potrawy, lub samodzielnym daniem. Świetnie nadaje się do modyfikacji, o różne sezonowe dodatki: cukinię, dynię lub bataty.
Ziemniaki zapiekane z bakłażanem
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 4-5 średnich ziemniaków
- garść świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- passaty pomidorowej
- 100 g żółtego sera np. bursztyn
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- do podania sos do hot dogów i parówek, ja sięgam po Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ziemniaki obierz ze skórki, następnie opłucz pod bieżącą woda, pokrój w jednocentymetrowe plastry. Pokrojone warzywo obgotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku. Po tym czasie odcedź, odstaw do wystygnięcia.
Krok 2:
Bakłażana również pokrój w jednocentymetrowe plastry. Krążki obsmaż na oliwie z oliwek do uzyskania ładnego złotego koloru. Przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3:
Na dwóch łyżkach oliwy z oliwek podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy lekko się zrumieni wlej passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pod koniec dodaj grubo posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Na dno naczynia do zapiekania wlej kilka łyżek sosu pomidorowego. Ułóż warstwę ziemniaków, następnie bakłażana, posyp częścią startego żółtego sera. Powtarzaj czynności aż do wykorzystania składników. Wierzch posyp startym serem. Zapiekaj w 190°C przez 30-35 minut.
Ziemniaki zapiekane z bakłażanem podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!