X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Papryka pieczona marynowana w oleju

Papryka pieczona marynowana w oleju to najlepszy, sprawdzony przepis. W odróżnieniu od wersji konserwowej, papryka w oleju jest soczysta i super słodka. Ta wersja króluje na stołach Hiszpanii i Portugalii, ale Polacy nie gęsi też paprykę dobrą mają. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę do słoików w waszym życiu.

Papryka pieczona marynowana w oleju – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg kolorowej papryki
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 l oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 230°C. Paprykę przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz przez 25-30 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona. W połowie pieczenia poprzekładaj paprykę na druga stronę.

Krok 2:

Upieczoną przełóż do szklanej lub metalowej miski. Owiń dokładnie folią spożywczą, odstaw na 30 minut. W tym czasie papryka zaparzy się, co ułatwi obieranie ze skórki.

Krok 3:

Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, oddziel od pestek i gniazda nasiennego. Oczyszczony miąższ przełóż do osobnej miski wraz z sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Dodaj ocet jabłkowy, posiekany czosnek oraz sól.

Krok 4:

Wymieszaj delikatnie składniki, przełóż miąższ do dwóch słoików (0,5 l). Zalej olejem lub oliwą.

Papryka pieczona marynowana w oleju przechowywana w lodówce nadaje się do jedzenia przez 2-3 miesiące.
Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Witam. Źle zapytalam. Chodzilo mi o to czy trzeba pasteryzowac papryke czy tylko zalac olejem i zostawc? Pozdrawiam

    • Ja przygotowuje małe ilości i zjadam na bieżąco, dlatego nie pasteryzuje. Jeżeli chcesz zapasteryzować to nie ma problemu. Możesz zalać gorącym olejem lub pasteryzować klasycznie w garnku lub piekarniku. Najważniejsze jednak żeby papryka nie wystawała ponad poziom oleju.
      Pozdrawiam

Sprawdź również