Przetwory
Papryka pieczona marynowana w oleju
Papryka pieczona marynowana w oleju to najlepszy, sprawdzony przepis. W odróżnieniu od wersji konserwowej, papryka w oleju jest soczysta i super słodka. Ta wersja bez wątpienia króluje na stołach Hiszpanii i Portugalii, ale Polacy nie gęsi też paprykę dobrą mają. Koniec lata, początek jesieni to optymalny czas, aby przygotować weki. Papryka w tym okresie jest najsmaczniejsza i ma super niską cenę. Poniżej znajdziecie dokładny przepis krok po kroku, dzięki przygotujecie najlepszą paprykę do słoików w waszym życiu.
Papryka pieczona marynowana w oleju – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg papryki np. czerwonej
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 0,5 l oleju lub np. oliwy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 230°C. Paprykę przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie piecz przez 25-30 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona. W połowie pieczenia poprzekładaj paprykę na druga stronę.
Krok 2:
Upieczoną przełóż do szklanej lub np. metalowej miski. Owiń dokładnie folią spożywczą, następnie odstaw na 30 minut. W tym czasie papryka zaparzy się, co ułatwi obieranie ze skórki.
Krok 3:
Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, oddziel od pestek i gniazda nasiennego. Oczyszczony miąższ przełóż do osobnej miski wraz z sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Dodaj ocet jabłkowy, posiekany czosnek oraz sól.
Krok 4:
Wymieszaj delikatnie składniki, przełóż miąższ do dwóch słoików (0,5 l). Zalej olejem lub oliwą.
Papryka pieczona marynowana w oleju przechowywana w lodówce nadaje się do jedzenia przez 2-3 miesiące.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji na przetwory znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Witam. Źle zapytalam. Chodzilo mi o to czy trzeba pasteryzowac papryke czy tylko zalac olejem i zostawc? Pozdrawiam
Ja przygotowuje małe ilości i zjadam na bieżąco, dlatego nie pasteryzuje. Jeżeli chcesz zapasteryzować to nie ma problemu. Możesz zalać gorącym olejem lub pasteryzować klasycznie w garnku lub piekarniku. Najważniejsze jednak żeby papryka nie wystawała ponad poziom oleju.
Pozdrawiam
Witam. Czy można zapiec paprykę już oczyszczoną z nasion?
Można jak najbardziej. Ja wolę jednak w całości, potem łatwiej się obiera ze skórki.
Ale każdy ma swoją metodę 🙂
Czy olej ma być podgrzany czy zimny?
Zimny
Nie trzeba marynować tej papryki?
Ja dodaje ocet jabłkowy, czosnek i sól. Reszta procesu zachodzi w słoiku z olejem.
Możesz oczywiście wydłużyć proce i dodać np. rozmaryn lub tymianek.
Pozdrawiam