X

Czego szukasz?

Przepis
Makaron

Rotolo ze szpinakiem i ricottą

Dzisiaj chciałbym przedstawić rotolo ze szpinakiem i ricottą, mniej znanego kuzyna lasagne con spinaci, czyli rotolo. Warto bliżej poznać to danie o włoskim rodowodzie, ponieważ świetnie sprawdza się w chłodniejsze, jesienne dni. Aromatyczny pomidorowy sos wzbogacony sosem pesto, delikatny szpinak podduszony z czosnkiem na oliwie. Zblanszowany na niej szpinak zyskuje świeży smak, a chlust tej oliwy zaraz po wyjęciu z piekarnika, dodaje nieco pikantniejszych nut. Tym czasem poniżej dokładny przepis na tą rewelacyjną potrawę

Rotolo ze szpinakiem i ricottą – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżka pesto genovese
  • 15 płatów makaronu lasagne
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek Extra Vergine GranFruttato
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Passate pomidorową wlej do rondelka, dodaj pesto genovese. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 2:

Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj czosnek pokrojony w płatki, kiedy uwoli swój aromat dodaj szpinak. Gdy szpinak zmięknie dopraw go gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Ostudzony wymieszaj z ricottą.  Makaronu obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Płaty odcedź, przełóż do naczynia skrop oliwą z oliwek, aby makaron się nie sklejał. Na ostudzone płaty nałóż farsz, zwiń zgrabne ruloniki, przetnij na pół.

Krok 3:

Do naczynia do zapiekania wlej połowę sosu. Ułóż nadziane połówki makaronu zapełniając całe naczynie. Posyp startym parmezanem.

Krok 4:

Wierzch polej pozostałym sosem, posyp dodatkową porcją startego parmezanu. Zapiekaj bez przykrycia przez 20-25 minut w 180°C. Rotolo ze szpinakiem i ricottą przed podaniem polej jeszcze chlustem oliwy z oliwek.

Kliknij —>TUTAJ<— jeżeli szukasz kolejnych makaronowych inspiracji.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również