Jajka faszerowaneWielkanoc
Jajka faszerowane na 6 sposobów
Jajka faszerowane to klasyczna przekąska, która z pewnością zachwyca swoją uniwersalnością i możliwościami kreatywnego przygotowania. Dzięki różnorodności nadzienia oraz sposobów podania, jajka te mogą stać się gwiazdą każdego przyjęcia czy spotkania ze znajomymi. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami sześcioma różnymi przepisami na jajka faszerowane, które zadowolą każde podniebienie i dodadzą elegancji Waszemu stołowi.
Jajka faszerowane na 6 sposobów
Ważne jest, że każdy farsz jest na 4 jajka ugotowane na twardo – każdorazowo jajka obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtka
Składniki:
Nadzienie brokułowe:
- 1 brokuł
- 1 łyżeczka tartej bułki
- pół łyżeczki zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych lub np. włoskich
- 1 szalotka,
- łyżka ziół np. natka pietruszki
- pół łyżeczki masła
- szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Farsz serowy:
- 1 łyżka sera typu rokpol
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka masła, sól, pieprz
Nadzienie kawiorowe:
- 1 łyżka czerwonego kawioru
- 1 łyżka majonezu
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- ew. sól, biały pieprz
Farsz z łososia:
- 70 g łososia
- 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka masła
- plasterek cytryny lub gałązka koperku do przybrania
Jajka faszerowane serem i szynką:
- 100 g szynki lub chudej wędzonki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka utartego oscypka
- kilka plasterków kiszonego ogórka
Farsz ze śledzia:
- 1 śledź solony
- kromka czerstwego razowego chleba
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Nadzienie brokułowe:
Brokuły gotujemy i miksujemy. Następnie szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mieszamy żółtka ugotowanych jaj, orzechy, brokuły, cebulkę, tartą bułkę i łyżeczkę natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą napełniamy białka. Natką pietruszki możemy jaja posypać, zamiast dodawać ją do farszu.
Farsz serowy:
Ucieramy żółtka z masłem i serem, na puszystą masę, dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Napełniamy połówki białek.
Nadzienie kawiorowe:
Ponownie jaja obieramy, dzielimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Następnie żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy, dodajemy kawior, skórkę z cytryny i po wymieszaniu nakładamy na białka.
Farsz z łososia:
Łososia drobno siekamy. Ucieramy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy łososia. Następnie mieszamy, nakładamy na połówki białek, dekorujemy małymi trójkącikami z plasterka cytryny lub koperkiem.
Jajka faszerowane serem i szynką:
Szynkę, śmietanę i żółtka miksujemy, dodajemy utartego oscypka albo posypujemy nim napełnione masą szynkową białka. Następnie na każdej połówce kładziemy odrobinę ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kosteczkę.
Farsz ze śledzia:
Śledzia moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy go w mleku. Następnie siekamy go lub drobno kroimy, dodajemy utarty razowy chleb, łyżeczkę musztardy i drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodam ten sos można bardzo szybko (bez moczenia) przyrządzić zużywając poświąteczne resztki rozmaicie przygotowywanych śledzi świątecznych.
Jajka faszerowane na 6 sposobów
Za nami podróż przez sześć wyjątkowych wariantów jajek faszerowanych, które zachwyciły nas swoim smakiem i kreatywnością. Od klasyki po nietypowe połączenia smakowe, każde z tych dań wnosi coś wyjątkowego na nasz stół. Mam nadzieję, że inspirują Was do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków. Teraz czas, abyście sami sięgnęli po patelnię i stworzyli swoje własne wersje jajek faszerowanych, dopasowane do Waszych osobistych preferencji i gustów kulinarnej wyobraźni. Na koniec życzę smacznego!
Podsumowując mam nadzieję, że pasta wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<