X

Czego szukasz?

Przepis
Jajka faszerowaneWielkanoc

Jajka faszerowane na 6 sposobów

Składniki

Każdy farsz jest na 4 jajka ugotowane na twardo - każdorazowo jajka obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtka
Farsz 1
-1 brokuł
-1 łyżeczka tartej bułki
-pół łyżeczki zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
-1 szalotka, natka pietruszki
-pół łyżeczki masła
-szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Farsz 2
-1 łyżka sera typu rokpol
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-1 łyżeczka masła, sól, pieprz
Farsz 3
-1 łyżka czerwonego kawioru
-1 łyżka majonezu
-pół łyżeczki skórki otartej  z cytryny
-ew. sól, biały pieprz
Farsz 4
-70 g łososia
-2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka masła
-plasterek cytryny lub gałązka koperku do przybrania
Farsz 5
-100 g szynki lub chudej wędzonki
-2 łyżki śmietany
-1 łyżka utartego oscypka
-kilka plasterków kiszonego ogórka
Farsz 6
-1 śledź solony
-kromka czerstwego razowego chleba
-1 cebula
-1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania

Farsz 1 Brokuły gotujemy i miksujemy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mieszamy żółtka ugotowanych jaj, orzechy, brokuły, cebulkę, tartą bułkę i łyżeczkę natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą napełniamy białka. Natką pietruszki możemy jaja posypać, zamiast dodawać ją do farszu. Farsz 2 Ucieramy żółtka z masłem i serem, na puszystą masę, dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Napełniamy połówki białek. Farsz 3 Ponownie jaja obieramy, dzielimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy, dodajemy kawior, skórkę z cytryny i po wymieszaniu nakładamy na białka. Farsz 4 Łososia drobno siekamy. Ucieramy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy łososia. Mieszamy, nakładamy na połówki białek, dekorujemy małymi trójkącikami z plasterka cytryny lub koperkiem. Farsz 5 Szynkę, śmietanę i żółtka miksujemy, dodajemy utartego oscypka albo posypujemy nim napełnione masą szynkową białka. Na każdej połówce kładziemy odrobinę ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kosteczkę. Farsz 6 Śledzia moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy go w mleku. Następnie siekamy go lub drobno kroimy, dodajemy utarty razowy chleb, łyżeczkę musztardy i drobno posiekaną cebulę. Ten sos można bardzo szybko (bez moczenia) przyrządzić zużywając poświąteczne resztki rozmaicie przygotowywanych śledzi świątecznych.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również