X

Czego szukasz?

Przepis
Jajka faszerowaneWielkanoc

Jajka faszerowane na 6 sposobów

Jajka faszerowane to klasyczna przekąska, która z pewnością zachwyca swoją uniwersalnością i możliwościami kreatywnego przygotowania. Dzięki różnorodności nadzienia oraz sposobów podania, jajka te mogą stać się gwiazdą każdego przyjęcia czy spotkania ze znajomymi. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami sześcioma różnymi przepisami na jajka faszerowane, które zadowolą każde podniebienie i dodadzą elegancji Waszemu stołowi.

Jajka faszerowane na 6 sposobów

Ważne jest, że każdy farsz jest na 4 jajka ugotowane na twardo – każdorazowo jajka obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy z nich żółtka

Składniki:

Nadzienie brokułowe:

  • 1 brokuł
  • 1 łyżeczka tartej bułki
  • pół łyżeczki zmielonych lub posiekanych orzechów laskowych lub np. włoskich
  • 1 szalotka,
  • łyżka ziół np. natka pietruszki
  • pół łyżeczki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Farsz serowy:

  • 1 łyżka sera typu rokpol
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka masła, sól, pieprz

Nadzienie kawiorowe:

  • 1 łyżka czerwonego kawioru
  • 1 łyżka majonezu
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • ew. sól, biały pieprz

Farsz z łososia:

  • 70 g łososia
  • 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka masła
  • plasterek cytryny lub gałązka koperku do przybrania

Jajka faszerowane serem i szynką:

  • 100 g szynki lub chudej wędzonki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka utartego oscypka
  • kilka plasterków kiszonego ogórka

Farsz ze śledzia:

  • 1 śledź solony
  • kromka czerstwego razowego chleba
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Nadzienie brokułowe:

Brokuły gotujemy i miksujemy. Następnie szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Mieszamy żółtka ugotowanych jaj, orzechy, brokuły, cebulkę, tartą bułkę i łyżeczkę natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą napełniamy białka. Natką pietruszki możemy jaja posypać, zamiast dodawać ją do farszu.

Farsz serowy:

Ucieramy żółtka z masłem i serem, na puszystą masę, dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Napełniamy połówki białek.

Nadzienie kawiorowe:

Ponownie jaja obieramy, dzielimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Następnie żółtka ucieramy z majonezem, doprawiamy, dodajemy kawior, skórkę z cytryny i po wymieszaniu nakładamy na białka.

Farsz z łososia:

Łososia drobno siekamy. Ucieramy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy łososia. Następnie mieszamy, nakładamy na połówki białek, dekorujemy małymi trójkącikami z plasterka cytryny lub koperkiem.

Jajka faszerowane serem i szynką:

Szynkę, śmietanę i żółtka miksujemy, dodajemy utartego oscypka albo posypujemy nim napełnione masą szynkową białka. Następnie na każdej połówce kładziemy odrobinę ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kosteczkę.

Farsz ze śledzia:

Śledzia moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy go w mleku. Następnie siekamy go lub drobno kroimy, dodajemy utarty razowy chleb, łyżeczkę musztardy i drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodam ten sos można bardzo szybko (bez moczenia) przyrządzić zużywając poświąteczne resztki rozmaicie przygotowywanych śledzi świątecznych.

Jajka faszerowane na 6 sposobów

Za nami podróż przez sześć wyjątkowych wariantów jajek faszerowanych, które zachwyciły nas swoim smakiem i kreatywnością. Od klasyki po nietypowe połączenia smakowe, każde z tych dań wnosi coś wyjątkowego na nasz stół. Mam nadzieję, że inspirują Was do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków. Teraz czas, abyście sami sięgnęli po patelnię i stworzyli swoje własne wersje jajek faszerowanych, dopasowane do Waszych osobistych preferencji i gustów kulinarnej wyobraźni. Na koniec życzę smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że pasta wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również