X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Jabłecznik

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przyrządzania

Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Napełniamy nimi tortownicę. Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto i dokładnie wyrabiamy. Wylewamy ciasto na jabłka i pieczemy w temperaturze 170– 180° przez 50-60 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również