Przepis
Ciasta i ciastka
Jabłecznik
Składniki
- 1 kg jabłek
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Napełniamy nimi tortownicę. Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto i dokładnie wyrabiamy. Wylewamy ciasto na jabłka i pieczemy w temperaturze 170– 180° przez 50-60 minut.
Prosty, szybki przepis, a przede wszystkim bardzo smaczny efekt końcowy 🙂
Polecam ten bardzo dobry przepis na jabłecznik , pozdrawiam.