Dania główneDróbWielkanoc
Kotlety z orzechami
Kotlety mielone to chyba jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Myślę, ze lata temu nie było imienin bez kotletów mielonych. Mielone mają też różne odsłony, klasyk, czyli kotlet bez dodatków, ale są wersję z pieczarkami w środku, z serem albo kotlet w pieczarce. A ja dzisiaj mam dla Was kotlety z orzechami. Taka moja wariacja na temat tego jakże lubianego dania. Mam nadzieję, że wypróbujecie i dacie mi znać jak Wam smakowało.
Kotlety z orzechami
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z np. indyka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 200 g bułki tartej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- sok z 1 cytryny
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebulę obierz, następnie bardzo drobno posiekaj.
Krok 2:
Wymieszaj ze sobą mięso, jajka, cebulę, połowę bułki tartej i orzechy.
Krok 3:
Dodaj sok z cytryny, przypraw solą oraz pieprzem, następnie wyrób całość dokładnie na gładka masę.
Krok 4:
Z otrzymanej masy uformuj 6- 7 kotletów. Kotlety obtocz w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron.
Podawaj np. z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<