X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbWielkanoc

Kotlety z orzechami

Kotlety mielone to chyba jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. Myślę, ze lata temu nie było imienin bez kotletów mielonych. Mielone mają też różne odsłony, klasyk, czyli kotlet bez dodatków, ale są wersję z pieczarkami w środku, z serem albo kotlet w pieczarce. A ja dzisiaj mam dla Was kotlety z orzechami. Taka moja wariacja na temat tego jakże lubianego dania. Mam nadzieję, że wypróbujecie i dacie mi znać jak Wam smakowało. 

Kotlety z orzechami

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z np. indyka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Cebulę obierz, następnie bardzo drobno posiekaj.

Krok 2:

Wymieszaj ze sobą mięso, jajka, cebulę, połowę bułki tartej i orzechy.

Krok 3:

Dodaj sok z cytryny, przypraw solą oraz pieprzem, następnie wyrób całość dokładnie na gładka masę.

Krok 4:

Z otrzymanej masy uformuj 6- 7 kotletów. Kotlety obtocz w pozostałej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron.

Podawaj np. z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również