Przepis
DróbPotrawy mięsne
Pierś indyka z kozim lub owczym serem
Składniki
- 800 g piersi z indyka
- 150 g koziego lub owczego sera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mleka, jogurtu lub śmietanki
- po 1 łyżce: świeżej mięty, kolendry lub tymianku
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy i osuszamy, dzielimy na 4 duże kotlety, w każdym nacinamy kieszeń.. Mięso dokładnie smarujemy posiekanym czosnkiem utartym z solą i olejem i odstawiamy je na kilka godzin w chłodne miejsce. Do koziego lub owczego sera dodajemy zioła, mleko oraz jogurt i mieszamy na gładką masę. Każdą kieszeń wypełniamy farszem i spinamy wykałaczką. Kotlety przesmażamy z wszystkich stron na gorącym oleju. Układamy w brytfance i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut, od czasu do czasu smarujemy je wytwarzanym sosem.