X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Nerki cielęce w jarzynach

Nerki cielęce w jarzynach to propozycja, która przywraca do łask zapomniane smaki kuchni domowej. Odpowiednio przygotowane nerki mogą być niezwykle delikatne, aromatyczne i lekkostrawne – szczególnie jeśli zostaną połączone z łagodnym bukietem warzyw korzeniowych. Co więcej, cielęce podroby mają znacznie subtelniejszy smak niż ich wieprzowe odpowiedniki, dzięki czemu idealnie sprawdzają się w kuchni codziennej, jak i odświętnej. W związku z tym warto dać im szansę i sięgnąć po sprawdzony, klasyczny przepis z nutą nowoczesności.

Nerki cielęce w jarzynach – klasyczne danie z podrobów w delikatnym wydaniu

Składniki:

  • 500 g nerek cielęcych

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)

  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotowanie nerek

Nerki cielęce oczyść z błon i tłuszczu, przetnij na pół i usuń rdzeń. Namocz w zimnej wodzie z odrobiną octu lub mleka przez 1–2 godziny, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu. Następnie opłucz i osusz.

Krok 2: Obsmażenie

Pokrój nerki w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i podsmaż ją na złoto. Następnie dodaj nerki i smaż kilka minut, aż zmienią kolor. Nie trzymaj ich zbyt długo na ogniu – mogą stwardnieć.

Krok 3: Dodanie warzyw i duszenie

Do nerek dodaj pokrojoną w cienkie paski marchewkę, pietruszkę i seler. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś wszystko pod przykryciem przez 20–25 minut, aż warzywa zmiękną, a całość połączy się smakowo.

Krok 4: Doprawienie i zagęszczenie

Na koniec dopraw solą, pieprzem i – jeśli lubisz – musztardą. Możesz również zagęścić sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody i zagotować. Całość posyp świeżą natką pietruszki.

Ciekawostka kulinarna

Nerki cielęce należą do najbardziej delikatnych i wysoko cenionych podrobów. W kuchni francuskiej używa się ich m.in. do ragout i dań w sosie madeira. W kuchni polskiej często łączono je z jarzynką lub kwaśną śmietaną – jako dodatek do ziemniaków lub kasz.

Podsumowanie

Nerki cielęce w jarzynach to tradycyjne danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem i lekkością. Odpowiednio oczyszczone i uduszone z warzywami stają się delikatnym, a zarazem pożywnym posiłkiem. Podsumowując – jeśli cenisz klasyczne przepisy i nie boisz się sięgać po podroby, ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również