Przepis
Składniki
50 dag buraczków czerwonych
1 cytryna
2 pomarańcze
2 łyżki oliwy
20 dag sałaty
sól, pieprz, mielony kminek
szczypta cynamonu
chilli
Sposób przygotowania
Buraczki oczyścić, gotować 20 minut w osolonym wrzątku na małym ogniu. Przełożyć na sitko, przestudzić polewając zimną wodą, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski, skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę sparzyć, obrać, podzielić na cząstki, zdjąć z nich skórki.Owoce dodać do buraczków. Przyprawić do smaku kminkiem, cynamonem, chili, solą i pieprzem. Na końcu skropić oliwą,dokładnie wymieszać, schłodzić.Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu z pozostałymi sałatką, podawać. Smacznego.