Dania główne
Ciecierzyca w pomidorach z chorizo
Ciecierzyca w pomidorach z chorizo to kwintesencja comfort foodu. Jest to danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i cudownie rozgrzewające. Bazuje na trzech składnikach: hiszpańskiej kiełbasie chorizo, pomidorach i ciecierzycy. Aby potrawa nabrała magicznego aromatu niezbędna jest odpowiednia mieszanka przypraw. Jest to kompilacja magicznego kuminu, wyrazistej kolendry i pikantnej papryki. Bez ostrych smaków się tutaj nie obejdzie, gulasz z ciecierzycy z chorizo musi być wyrazisty i rozgrzewać żołądek. Potrawę przygotowałem w moim ulubionym garnku do duszenia od AMT Bestpan. Jego niskie ścianki idealnie nadają do podsmażenia składników a potem do duszenia dań na wolnym ogniu. Dzięki specjalnej podstawie termicznej grubości 8-10 mm naczynie dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia.W ten sposób proces duszenia trwa krócej i nie musimy cały czas podkręcać palnika, wystarczy minimalna moc. Dzięki temu oszczędzamy czas i pieniądze.
Ciecierzyca w pomidorach z chorizo – przepis krok po krok
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo np. picante
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 450 g passaty pomidorowej
- 215 g ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki np. wędzonej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki oliwy
- sol, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Chorizo pokrój w plasterki, paprykę oraz cebule w kostkę.
Krok 2:
Chorizo podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie kiedy się zrumieni dodaj paprykę i cebule. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odsączoną ciecierzycę, kumin, dwa rodzaje papryki, kolendrę, oregano, liście laurowe i ziele angielskie. Smaż kilka minut na wolnym ogniu, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Dzięki temu potrawa nabierze niepowtarzalnego smaku.
Krok 3:
Następnie dodaj passate pomidorową, duś przez 10 minut na małym ogniu. Jeżeli potrawka jest za gęsta dolej odrobinę wody.
Ciecierzyca w pomidorach z chorizo podawaj w miseczkach z kromką ulubionego pieczywa.
Naczynia, które oszczędzają czas i pieniądze
W dobie galopujących cen prądu i gazu warto jest oszczędzać energię. Jednym ze sposobów może być używanie garnków i patelni odpowiednią grubością dna (między 8-10 mm) – zapewnia szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła, skracając czas gotowania o nawet 20%
Dzięki wykonaniu z aluminium oraz specjalnej podstawie termicznej naczynia AMT Bestpan dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia. W ten sposób proces duszenia trwa krócej, pozwala oszczędzać energię i zachować więcej składników odżywczych w przygotowywanych posiłkach.
Na koniec zapraszam Was do –>ZAKŁADKI<–, gdzie znajdziecie mnóstwo smakowitych inspiracji na dania jednogarnkowe.