Przepis
Babeczki
Muffinki z truskawkami i kokosem
Składniki
Składniki suche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Składniki mokre:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pół szklanki oleju
- 1 duże jajko lub dwa małe
- pół szklanki truskawek drobno pokrojonych
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania
Do składników mokrych dodajemy suche i szybko mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy truskawki i chwilę mieszamy. Nakładamy masę do papilotów lub foremek na muffinki i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika muffinki odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie wyjmujemy babeczki z formy i studzimy.