SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Czerwona kapusta z rodzynkami
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 50 g rodzynek, 500 g zielonych kwaśnych jabłek
- kilka ząbków czosnku, 2 cebule
- 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, kminek
- majeranek, sól, cukier, pieprz
- 100 g smalcu
Sposób przygotowania
Kapustę płuczemy, cienko szatkujemy i wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 7-8 minut, odcedzamy. Jabłka kroimy w cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Czosnek i cebulę siekamy. W rondlu rozpuszczamy smalec. Osobiście polecam Państwu przyrządzanie takiej kapusty jako dodatku do gęsi lub kaczki i wtedy najlepiej jest zamiast smalcu używać tłuszczu, wytopionego podczas pieczenia. Na gorący tłuszcz wrzucamy majeranek, posiekany czosnek, cebulę, ziele angielskie, goździki, liść laurowy oraz gniazda nasienne z pokrojonych jabłek. Dusimy razem, a następnie dodajemy kapustę, rodzynki, pokrojone jabłka. Zalewamy całość winem i mieszamy. Dusimy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Jeśli równocześnie pieczemy kaczkę lub gęś, to sukcesywnie zlewamy do garnka z kapustą wytapiający się tłuszcz.