X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Błyskawiczna wołowina z tortillą

Moje ulubione dania to takie, które można przygotować w maksymalnie 30 minut używając jednej patelni. Dzisiaj pokażę Wam jedną z takich potraw, którą można przygotować w totalnym amoku po powrocie z pracy. Najlepsze jest to, że oprócz pokrojenia cebuli wcale nie będzie potrzebny nam nóż. Ograniczamy zatem proces przygotowania do absolutnego minimum. 

Błyskawiczna wołowina z tortillą

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego np. z łopatki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula (100 g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw harissa
  • 600 g pomidorów z puszki np. krojonych 
  • 100 ml wody
  • 300 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki 
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz do smaku
  • 2 tortille pszenne 
  • 60 g żółtego sera
Dodatki:
  • 1 sałata rzymska mini
  • 1 awokado 
  • 2 ogórki gruntowe

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na dużej patelni na oliwie podsmaż mięso wołowe. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Po około 7-8 minutach smażenia na średniej mocy palnika dodaj posiekany czosnek, słodką paprykę, mielony cynamon i mieszankę przypraw harissa. Następnie podsmaż minutę aż przyprawy uwolnią swój aromat. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz wodę. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydze, dopraw solą i czarnym pieprzem. Następnie gotuj na małym ogniu bez przykrycia około 5 minut.

Krok 4:

Na koniec dodaj placki tortilli pokrojone w paski szerokie na 2-3 cm. Wymieszaj danie, na zakończenie posyp żółtym serem, podgrzewaj aż się roztopi.

Potrawę podawaj z chrupiącymi dodatkami np. sałatą rzymską, ogórkiem i delikatnymi cząstkami awokado.

Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziesz klikając >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Wow. Wygląda, że jest pyszne. Zapisze sobie ten przepis. Ostatnio mam mało czasu.

Sprawdź również