X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Gulasz z udźca wołowego

Gulasz z udźca wołowego to świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie rodziny. Idealnie odnajdzie się jako danie na świątecznym stole. Lubicie wołowinę? Ja z pewnością jestem jej wielkim fanem i często używam w swojej kuchni. Do dań zarówno kuchni polskiej jak i innych części świata. Dzisiaj mam dla Was klasyczny gulasz z udźca wołowego, który swoim smakiem zachwyci niejedno wybredne podniebienie. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie swoich smakowych wrażeń w komentarzach pod przepisem. 

Gulasz z udźca wołowego

Składniki:

  • 500 g mięsa na gulasz z udźca wołowego
  • 3-4 śliwki np. węgierki
  • 1 duża cebula 
  • 500 ml bulionu np. wołowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki 
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oleju  
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 2 łyżki migdałów  
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz równomiernie w mące. Obsmaż mięso na oliwie do uzyskania ładnego, rumianego koloru.

Krok 2:

Następnie wlej bulion, dodaj liść laurowy ziele angielskie oraz posiekany rozmaryn. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Krok 3:

W tym czasie obierz pietruszkę i marchew ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Następnie pokrojone warzywa podsmaż na pozostałej oliwie, dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Podsmażone warzywa dodaj do mięsa wraz ze śliwkami pokrojonymi w ćwiartki. Całość gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Na zakończenie na suchej patelni podpraż migdały, kiedy ostygną posiekaj je nożem.

Gulasz podawaj posypany prażonymi migdałami z kaszą gryczaną.

Więcej inspiracji obiadowych znajdzie klikając >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również