Dania główneWołowina, Cielęcina
Gulasz z udźca wołowego
Gulasz z udźca wołowego to świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie rodziny. Idealnie odnajdzie się jako danie na świątecznym stole. Lubicie wołowinę? Ja z pewnością jestem jej wielkim fanem i często używam w swojej kuchni. Do dań zarówno kuchni polskiej jak i innych części świata. Dzisiaj mam dla Was klasyczny gulasz z udźca wołowego, który swoim smakiem zachwyci niejedno wybredne podniebienie. Na zakończenie poproszę Was o pozostawienie swoich smakowych wrażeń w komentarzach pod przepisem.
Gulasz z udźca wołowego
Składniki:
- 500 g mięsa na gulasz z udźca wołowego
- 3-4 śliwki np. węgierki
- 1 duża cebula
- 500 ml bulionu np. wołowego
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki migdałów
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem. Następnie obtocz równomiernie w mące. Obsmaż mięso na oliwie do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Krok 2:
Następnie wlej bulion, dodaj liść laurowy ziele angielskie oraz posiekany rozmaryn. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 3:
W tym czasie obierz pietruszkę i marchew ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Następnie pokrojone warzywa podsmaż na pozostałej oliwie, dopraw solą i pieprzem.
Krok 4:
Podsmażone warzywa dodaj do mięsa wraz ze śliwkami pokrojonymi w ćwiartki. Całość gotuj na małym ogniu 15-20 minut. Na zakończenie na suchej patelni podpraż migdały, kiedy ostygną posiekaj je nożem.
Gulasz podawaj posypany prażonymi migdałami z kaszą gryczaną.
Więcej inspiracji obiadowych znajdzie klikając >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.