Burgery wieprzowe zapiekane z serem to kapitalny pomysł na domowy obiad, przygotowany w błyskawicznym tempie. Dzisiaj w oryginalnym przepisie dokonałem kilku zmian. Zamiast wołowiny użyłem wieprzowiny, a samego burgera upiekłem a nie usmażyłem, czy zgrillowałem. Pamiętajcie, że o sukcesie tego dania decydują dobrej jakości składniki i pyszny, aromatyczny sos. Dlatego dzisiaj postawiłem na sos algierski, który od 23.11 przez tydzień w ramach akcji in-out dostępny będzie wraz z innymi sosami Roleski w sieci sklepów Lidl Polska. Reszta dodatków zależy od Twojej fantazji. Dodaj do burgera ulubione świeże warzywa, pikle lub kiszone ogórki.
Mięso mielone przełóż do miski. Wybierz tłustszy fragment wieprzowiny, w rezultacie kotlety będą bardziej soczyste. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Ważne jest aby cebulką była ciemnozłota, wtedy smak jest naprawdę intensywny. Do mięsa dodaj pozostałe składniki: jajko, bułkę tartą, przestudzoną cebulkę oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 2:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Dla ułatwienia formę możesz skropić wodą, dzięki temu arkusz nie będzie się ślizgał. Następnie mięso podziel na pięć części, uformuj z nich płaskie kotlety i ułóż na papierze do pieczenia.
Krok 3:
Burgery zapiekaj w 230°C przez 13-14 minut. Na koniec połóż plasterki ulubionego żółtego sera, piecz jeszcze minutę. Ważne aby ser tylko delikatnie się rozpuścił a nie spiekł na amen 😉
Krok 4:
Bułki opiecz w piekarniku, w tosterze lub na suchej patelni grillowej. Następnie posmaruj obficie sosem algierskim, nałóż burgera oraz pokrojone według uznania dodatki. U mnie ogórek konserwowy, pomidor, cebula i sałata lodowa.
Burgery wieprzowe zapiekane z serem możesz podawać w bułce lub z dodatkami, takimi jak frytki i sałatka coleslaw. Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe bułki hamburgerowe, znajdziecie go —>TUTAJ<—
Na koniec polecam wybrać się do sieci sklepów Lidl Polska, bo od 23.11 przez tydzień dostępny tam będzie na wyłączność sos algierski. Warto go wypróbować, bo łączy ze sobą kremowość „białych” sosów i zdecydowany smak sosów „czerwonych”. W składzie mocno wyczuwalne kawałki cebulki oraz chilli. W rezultacie jest to sos idealny do kanapek, tortilli, burgerów czy kebaba.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.