X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Wątróbka cielęca z jarzynami

Składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 250 g ziemniaków
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 50 g pieczarek lub świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ziemniaki gotujemy bez obierania, odcedzamy, obieramy i kroimy w plasterki. Grzyby czyścimy i kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy w kostkę, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Wątróbkę obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle (1 łyżka). W rondelku rozgrzewamy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę, czosnek i grzyby, dusimy 5 minut, wlewamy wywar i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Dodajemy wątróbkę i ziemniaki. Dusimy razem jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również