Przepis
Składniki
- 500 g wątróbki cielęcej
- 250 g ziemniaków
- 150 ml wywaru (może być z kostki)
- 50 g pieczarek lub świeżych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ziemniaki gotujemy bez obierania, odcedzamy, obieramy i kroimy w plasterki. Grzyby czyścimy i kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy, cebulę siekamy w kostkę, czosnek rozgniatamy lub siekamy. Wątróbkę obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym maśle (1 łyżka). W rondelku rozgrzewamy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę, czosnek i grzyby, dusimy 5 minut, wlewamy wywar i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Dodajemy wątróbkę i ziemniaki. Dusimy razem jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.