Omlety i jajecznicePotrawy wegetariańskieŚniadania
Omlet z kawą i skórką pomarańczową
Składniki
- 3 jajka
- 100 g serka waniliowego homogenizowanego
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- skórka otarta z 1 z pomarańczy
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g gorzkiej czekolady
- 10 g masła
- 3-5 truskawek
- 3 śliwki
- sól
Sposób przygotowania
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj: 1/3 serka waniliowego, kawę, skórkę pomarańczową, cynamon, połowę cukru. Ubij masę rózgą na lekka pianę. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij tak samo jak żółtka. Połącz obydwie masy delikatnie mieszając. Czekoladę rozpuść z odrobiną masła w mikrofali ustawionej na małą moc – ok. 500 W. W rondelku rozpuść drugą połowę cukru z łyżką wody i zrób karmel. Dodaj śliwki i duś je w karmelu przez kilka 5 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuść masło i wlej masę jajeczną. Kiedy omlet zacznie się rumienić od spodu delikatnie zwiń go w rulon. Omlet powinien być rumiany z wierzchu a puszysty w środku. Zsuń omlet na talerz polej resztą serka i rozpuszczoną czekoladą. Ozdób karmelowymi śliwkami i świeżymi truskawkami.