Przepis
Ciasta i ciastka
Czekoladowe ciasto cukiniowe
Składniki
- 115 g miękkiego masła
- pół szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2,5 szklanki mąki
- 2 duże szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach i odsączonej
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub gęstej śmietany ( u mnie jogurt)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Sposób przygotowania
Masło miksujemy na puszystą masę i dodajemy olej. Dalej miksując powoli wsypujemy cukier, pastę waniliową, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy jajka oraz na przemiennie mąkę i jogurt/śmietanę. Na koniec kawa i kakao. Miksujemy dokładnie. Teraz delikatnie mieszamy cukinię. Blachę tortową (26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( z termoobiegiem ) i pieczemy ok. 70- 80 min. Ciasto wygląda na troszkę zakalcowate ale jest po prostu baaardzo wilgotne :)