X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy ciepłe

Sos cytrynowo-tymiankowy

Składniki

  • pół cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml białego, wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Cebulę podlej winem, dodaj tymianek, sok z cytryny i odparuj całość kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, a kiedy po kilku minutach sos zgęstnieje dopraw go solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również