X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepło

Sos szpinakowy

Składniki

  • 250 g szpinaku świeżego lub 300g mrożonego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. pomidor pokrojony w kostkę do dekoracji

Sposób przygotowania

W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej oliwę na małym gazie. Dodaj posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę i przemieszaj. Żółtko wymieszaj ze śmietaną w misce. Do tego czasu szpinak puści wodę, którą drobnym strumieniem przelej do śmietany, cały czas mieszając. Tak zahartowana śmietana nie zważy się a żółtko nie zetnie. Wlej mieszaninę do szpinaku cały czas mieszając i redukuj do konsystencji sosu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również