Przepis
Składniki
- 250 g szpinaku świeżego lub 300g mrożonego
- 2 duże ząbki czosnku
- 250 ml śmietany 18%
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ew. pomidor pokrojony w kostkę do dekoracji
Sposób przygotowania
W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej oliwę na małym gazie. Dodaj posiekany drobno czosnek. Kiedy zacznie się smażyć wrzuć opłukany i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę i przemieszaj. Żółtko wymieszaj ze śmietaną w misce. Do tego czasu szpinak puści wodę, którą drobnym strumieniem przelej do śmietany, cały czas mieszając. Tak zahartowana śmietana nie zważy się a żółtko nie zetnie. Wlej mieszaninę do szpinaku cały czas mieszając i redukuj do konsystencji sosu.