Grzyby
Kurki z ziemniakami
Składniki
- 300 g kurek
- 800 g ziemniaków
- 150 g tartego żółtego sera
- 250 ml śmietany
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki (bez obierania) gotujemy w posolonej wodzie na pół twardo. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurki czyścimy, płuczemy, ew. większe grzybki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej kurki i smażymy razem na małym ogniu, często mieszając grzyby, żeby się nie przypaliły. Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy łyżką masła i układamy w nim kolejne warstwy: obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, kurki i tarty żółty ser. Dla aromatu każdą warstwę posypujemy mielonym pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Śmietanę mieszamy z solą, ubijamy z jajkiem i gałką muszkatołową. Zalewamy przygotowane do zapiekania grzyby, a na końcu posypujemy ostatnią warstwa żółtego sera. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180ºC przykrywając naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Na 7-8 minut przed zakończeniem zapiekania folię lub pokrywkę zdejmujemy. Podajemy zapiekankę posypaną koperkiem.