X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg makaronu penne
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 posiekane cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • oliwa
  • 20 dag masła
  • 1 l mleka
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 30 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki posiekanej bazylii

Sposób przygotowania

Smażymy cebulę,aż się zeszkli.Dodajemy mięso mielone,solimy,pieprzymy.Dodajemy pomidory,odrobinę wody i dusimy na małym ogniu,aż do momentu kiedy odparuje cały sos.Dodajemy bazylię. Gotujemy makaron al dente. W brytfance układamy połowę makaronu,posypujemy startym serem i rozkładamy sos z mielonego mięsa. Na sos mięsny rozkładamy resztę makaronu, posypujemy serem. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc,następnie pomału ciągle mieszając dodajemy mleko.Dodać sól,pieprz,startą gałkę muszkatołową. Sos musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zalewamy sosem makaron i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku,do momentu kiedy sos beszamelowy nabierze rumianego koloru.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również