Przepis
Składniki
- 1 kg makaronu penne
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 posiekane cebule
- 1 puszka pomidorów
- oliwa
- 20 dag masła
- 1 l mleka
- 25 dkg mąki pszennej
- 30 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki posiekanej bazylii
Sposób przygotowania
Smażymy cebulę,aż się zeszkli.Dodajemy mięso mielone,solimy,pieprzymy.Dodajemy pomidory,odrobinę wody i dusimy na małym ogniu,aż do momentu kiedy odparuje cały sos.Dodajemy bazylię. Gotujemy makaron al dente. W brytfance układamy połowę makaronu,posypujemy startym serem i rozkładamy sos z mielonego mięsa. Na sos mięsny rozkładamy resztę makaronu, posypujemy serem. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc,następnie pomału ciągle mieszając dodajemy mleko.Dodać sól,pieprz,startą gałkę muszkatołową. Sos musi uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Zalewamy sosem makaron i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku,do momentu kiedy sos beszamelowy nabierze rumianego koloru.