Biała kiełbasa z pewnością najbardziej popularna staje się w czasie świat Wielkanocnych. Bo żurek i biała kiełbasa to już chyba mała świąteczna tradycja. Ale czemu by nie zjeść tej kiełbasy w innym wydaniu? Np. w połączeniu z pomidorami? Ja ostatnio miałem na nią ogromną ochotę i dzięki temu powstał poniższy przepis. By przygotować to danie bez wątpienia nie potrzebujesz wielu składników, można powiedzieć, że jedzenie robi się samo. Zerknij na przepis i powtórz go w domu. Czuję, że Ci zasmakuje biała kiełbasa z rozmarynem i pomidorami.
Biała kiełbasa z rozmarynem i pomidorami
Składniki:
- 700 g białej kiełbasy surowej
- 2 średnie cebula pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 2 puszki pomidorów całych
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- 10 igieł świeżego rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze w szerokim garnku rozgrzej olej. Podsmaż kiełbasę z obu stron, ma być rumiana.
Krok 2:
Po drugie cebulę obierz i pokrój w piórka. Następnie usmaż ją z czosnkiem na złoty kolor.
Krok 3:
W kolejnym kroku zalej wszystko pomidorami. Następnie dodaj liść, ziele i rozmaryn i gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 4:
Duś około 20-30 minut. Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<