menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym w makutrze lub mikserze. Kiedy masa będzie jednolita, zacznij dodawać jajka i po kolei ucieraj. Następnie dodaj stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i solą, przesiane przez drobne sitko. Kiedy jajka połączą się z mąką i masłem, dodaj śmietanę. Utrzyj aż na powierzchni masy, pojawią się bąble powietrza.


Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i od razu zwiększ do 180°C. Piecz 50 minut do suchego patyczka, pozostaw na 15 minut w wyłączonym, rozgrzanym piekarniku. Pozostaw do wystudzenia.
Posyp cukrem pudrem.

ocena:

Ciasto ucierane z truskawkami

składniki

  • 600 g truskawek
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki esencji z wanilii
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 4 jaja

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym w makutrze lub mikserze. Kiedy masa będzie jednolita, zacznij dodawać jajka i po kolei ucieraj. Następnie dodaj stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia i solą, przesiane przez drobne sitko. Kiedy jajka połączą się z mąką i masłem, dodaj śmietanę. Utrzyj aż na powierzchni masy, pojawią się bąble powietrza.


Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 50°C i od razu zwiększ do 180°C. Piecz 50 minut do suchego patyczka, pozostaw na 15 minut w wyłączonym, rozgrzanym piekarniku. Pozostaw do wystudzenia.
Posyp cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję