Przepis
Babeczki
Muffinki z masłem orzechowym i batonem snickers
Składniki
(na 12 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 85 g cukru
- 1.5 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 60 g niesolonego masła, stopionego
- 1 duże jajko, roztrzepane w miseczce
- 175 ml mleka
- 3 batoniki Snickers, posiekane
dodatkowo:
- blaszka do muffinów wyłożona 12 papilotkami
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło orzechowe i rozetrzyj, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Do mleka dodaj stopione masło i roztrzepane jajko, a następnie wlej mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane batoniki Snickers. Całość energicznie i delikatnie wymieszaj. Nakładaj gotowe ciasto do papilotek.
Piecz około 20-25min, do czasu, aż muffinki będą złotawe i wyrośnięte. Wystaw blaszkę i zostaw na kratce na 5-10 min. do przestudzenia.
Następnie wyjmij pojedyncze muffiny i zostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.