Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Farsz do nadziewania prosięcia z rodzynkami
Składniki
- wątróbka, serce i płucka z prosięcia
- 120 g słoniny gotowanej
- 1 łyżka masła
- 6 jajek
- 1 bułka
- szklanka tartej bułki
- 120 g rodzynek
- 100 g sparzonych migdałów
- 1 łyżeczka cukru
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wątróbkę płuczemy, sparzamy i drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Płucka gotujemy, studzimy i mielimy. Słoninę kroimy w kostkę i topimy na patelni. Słoninę, wątróbkę i płucka przepuszczamy przez maszynkę lub siekamy wraz z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką. Ucieramy masło z żółtkami na puszystą masę, wsypujemy tartą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec wsypujemy opłukane i osączone rodzynki, migdały pokrojone w paseczki oraz cukier. Mieszamy, dokładamy posiekaną masę mięsną. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z farszem na samym końcu.