Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Kotlety baranie w sosie cebulowym Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg udźca lub górki baraniej
- 6 ząbków czosnku
- 50 ml żubrówki
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6-7 cebul (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka masła
- 100 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety z kostką. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, mieszamy z cząbrem, pieprzem, kilkoma łyżkami oleju oraz żubrówką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 15 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy 3-5 minut z każdej strony. Zdejmujemy kotlety i w brytfance odstawiamy je w ciepłe miejsce. Na patelnię wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki cebulę, dodajemy łyżkę masła. Smażymy, a gdy cebula się zeszkli dolewamy czerwone wytrawne wino i dusimy razem jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy kotlety na półmisku (możemy polać je niedużą ilością wódki i zapalić), osobno w sosjerce podajemy sos.