X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne

Kotlety baranie i jagnięce z udźca Macieja Kuronia

Składniki

  • 1 kg udźca baraniego
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 duże pomidory (pół pomidora na kotlet)
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 100 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety i delikatnie zbijamy tłuczkiem. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Mieszamy kilka łyżek oleju z cząbrem i pieprzem, dodajemy sól i czosnek – nacieramy kotlety. Odstawiamy na co najmniej 15 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i obsmażamy kotlety z obu stron po 3-5 minut. Następnie kotlety przekładamy na półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Na patelnię kładziemy połówki pomidorów, odwrócone skórką do góry. Smażymy je przez 2-3 minuty. Układamy je na kotletach. W tym czasie wlewamy na patelnię wino i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy z resztkami po smażeniu kotletów i pomidorów. Gdy zredukujemy sos do połowy objętości podajemy go w sosjerce z kotletami i ułożonymi na nich pomidorami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również