Baranina, JagnięcinaPotrawy mięsne
Kotlety baranie i jagnięce z udźca Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg udźca baraniego
- 6 ząbków czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 duże pomidory (pół pomidora na kotlet)
- 1 łyżeczka cząbru
- 100 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na kotlety i delikatnie zbijamy tłuczkiem. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Mieszamy kilka łyżek oleju z cząbrem i pieprzem, dodajemy sól i czosnek – nacieramy kotlety. Odstawiamy na co najmniej 15 minut w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i obsmażamy kotlety z obu stron po 3-5 minut. Następnie kotlety przekładamy na półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Na patelnię kładziemy połówki pomidorów, odwrócone skórką do góry. Smażymy je przez 2-3 minuty. Układamy je na kotletach. W tym czasie wlewamy na patelnię wino i przy pomocy drewnianej łyżki mieszamy z resztkami po smażeniu kotletów i pomidorów. Gdy zredukujemy sos do połowy objętości podajemy go w sosjerce z kotletami i ułożonymi na nich pomidorami.