X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 500 g ogórków
  • 125 ml śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka zielonego koperku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy, obieramy cienko ze skórki i jeśli są młode albo mamy ogórki wężowe, to od razu kroimy je w plasterki lub półplasterki. Starsze ogórki musimy przekroić na pól i usunąć z nich pestki. Po pokrojeniu posypujemy je solą (najlepiej położyć je na sicie i obciążyć, lub po prostu po kwadransie odciskamy sok.) Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Można dodać soli do smaku, ale pamiętajmy, ze w ogórkach mogło pozostać trochę soli. Polewamy ogórki śmietaną i posypujemy pieprzem. Mieszamy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również