Przepis
Zupy
Zupa jabłkowa
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 5 kwaśnych jabłek (najlepsza szara reneta)
- 3 kostki rosołowe
- słoik chrzanu
- 70 dag kiełbasy
- 2 cebule
- majeranek (2 łyżki)
- śmietana
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w wodzie z kostkami rosołowymi. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę a cebulę w półplasterki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowane ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały połączyć z rozgotowanymi jabłkami. Dodać do garnka kiełbasę z cebulą. Doprawić chrzanem, majerankiem i śmietaną. Pyszna!