Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Kotlety wieprzowe w jabłkach i winogronach
Składniki
- 4 duże kotlety wieprzowe lub 8 mniejszych
- 200 g winogron
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 100 ml wywaru (może być z kostki)
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- kminek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kotlety oprószamy solą, pieprzem i kminkiem, odstawiamy. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Winogrona, jeśli mają pestki, przekrawamy i czubkiem noża wyjmujemy pestki. Cebulę kroimy w kostkę. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron, aż do zbrązowienia. Wylewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy około 2 minut. Wkładamy jabłka i smażymy kolejne 2 minuty. Dolewamy ocet winny, wywar drobiowy i miód, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy winogrona i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy, podajemy z ryżem.