Przepis
Zupy
Zupa z soczewicy – leszta bułgarska
Składniki
- 1,5 l wody
- 300 g soczewicy
- 400 g pomidorów
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 70 ml oleju
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka cząbru
- sól
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną marchew. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy soczewica zmięknie dodajemy cebulę, posiekany czosnek, pokrojone pomidory i czosnek. Doprawiamy zupę solą, a jeśli jest mało kwaśna to dodatkowo wlewamy 1-2 łyżki octu winnego. Możemy ją jeść z chlebem pieczonym nad ogniskiem lub w wersji bardziej sycącej dodać do niej na 5 minut przed końcem gotowania ok. 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.