Przepis
Zupy
Kapuśniak litewski
Składniki
- 1 średniej wielkości kapusta
- 2 l wywaru z mięsa
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 5 ziemniaków
- 10 dag świeżego boczku
- sól, pieprz, liśc laurowy
- zielona pietruszka albo koperek
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do gotującego się wywaru. Dodać sól, pieprz w ziarenkach (kilka szt.) i liść laurowy. Gotować pod przykryciem. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Jarzyny podsmażyć razem z pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Gdy kapusta będzie już miękka dodać boczek z jarzynami i pokrojone w plasterki jabłka i odstawić z ognia ale garnek nakryć przykrywką. Posypać zieleniną.