Warzywa faszerowane
Gołąbki z włoskiej kapusty
Składniki
- 1 główka włoskiej kapusty
- 750 g mielonego mięsa (polecam mieszane wołowo-wieprzowe)
- 150 g polskich suszonych śliwek
- 1-2 cebule, 6 ząbków czosnku
- 2 jajka
- 30 g masła, 30 ml oleju
- natka pietruszki, tymianek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z kapustą postępujemy podobnie, jak ze zwykłą białą, z tym, że kapusta włoska jest delikatniejsza. Wystarczy usunąć głąb, oddzielić liście, wrzucić je na chwilę do wrzątku, żeby się zblanszowały, odcedzić, osuszyć i zbić tłuczkiem lub wyciąć nożem nerw u nasady każdego liścia. Śliwki moczymy – możemy moczyć je w wodzie z dodatkiem odrobiny brandy – usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Mięso mieszamy ze śliwkami, jajami, posiekanymi cebulami, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Nakładamy farsz na każdy liść i zwijamy ciasno. Te gołąbki dobrze jest obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i smażymy gołąbki po 10 minut z każdej strony. Usuwamy nici. Podajemy gołąbki z topionym masłem lub sosem, najlepiej pomidorowym.
Dzień dobry, Panie Jakubie gołąbki smakowite,ale proszę spróbować sosu wg.przepisu naszej babci Kazi.
Dobry boczek wedzony,lub kiełbasa wedzona ,por,przecier pomidorowy,masło,smietana.Kiełbase przesmażyć na maśle, dodać por biala czesc pokrojony w półplasterki ,dodać przecier ,przesmażyć, podlac niewielka ilością wody ,Dodac śmietanę słodka,sol i pieprz.
Zapewniam Pana że już z innym sosem nie będą tak smakować.
Pozdrawiam serdecznie. Ewa D.
Ewa,
Super, dziękuję bardzo za przepis.
Na pewno wypróbuję 🙂
Pozdrawiam