X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoWielkanocWieprzowina

Domowa szynka z szynkowaru

W naszej rodzinie od pokoleń istnieje tradycja wyrobu własnych wędlin. Jej prekursorem był mój pradziadek Mundek, który przed wojną prowadził w Warszawie sklep mięsny na rogu ulicy Puławskiej i Grażyny. Z relacji naocznych świadków pradziadek idealnie nadawał się do tej pracy. Zagadywał wszystkich klientów, miał wagę w ręku i co najważniejsze przygotowywał bajeczne kiełbasy, szynki i balerony. Całą swoją masarską wiedzę pradziadek przekazał mojemu ojcu, a przynajmniej jej większość. Mój tata pielęgnował te umiejętności, a ja od najmłodszych lat mu asystowałem. Kiedy wpadł mi ręce szynkowar marki BROWIN, pomyślałem że jest to sprzęt idealny dla mnie. Poniżej dowiecie się więcej o tym urządzeniu, oraz jak przygotować pyszną i bardzo prostą wędlinę.

Domowa szynka z szynkowaru. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Łopatkę oczyść z ewentualnych błon i przerostów. Pokrój w 2 cm kostkę, jak do gulaszu.

Krok 2:

Mięso przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, paprykę, czarny pieprz, sól, cukier i żelatynę. Mięso wyrabiaj rękoma dolewając stopniowo zimną wodę i ugniatając mięso. Przyprawy powinny być dobrze wmasowane i przeniknąć w głąb mięsa. Doprawioną łopatkę zafoliuj, odstaw do lodówki na 12 godzin.

Krok 3:

Po tym czasie do szynkowara włóż specjalny woreczek. Garnek napełnij wodą do poziomu zaznaczonego linią „water level”.

Krok 4:

Szynkowar napełnij mięsem, co jakiś czas ubijając warstwy tłuczkiem do ziemniaków. Zawartość naczynia powinna być dobrze ubita.

Krok 5:

Na wypełnienie mięsne nałóż płytkę dociskową, dokręć pokrywkę szynkowaru i umieść w niej termometr.

Krok 6:

Na garnek nałóż kołnierz, umieść w nim mniejszy termometr. Do tak przygotowanego garnka włóż szynkowar, który powinien opierać się na kołnierzu i nie dotykać dna garnka. Szynkę parz 2,5-3 godziny w temperaturze 85-90°C. Po sparzeniu schłodź w lodówce przez kilka godzin do całkowitego ostudzenia.

Domowa szynka z szynkowaru to nic skomplikowanego

Jak widzicie domowa szynka z szynkowaru to nic skomplikowanego. Wystarczy mięso z dobrego źródła, odpowiednie doprawienie i szynkowar marki Browin 🙂 Tak przygotowany przysmak możecie wykorzystać do kanapek lub przygotowania tzw. „zimnej płyty”.

Pamiętajcie, aby podczas doprawiania mięsa nie bać się soli. Wędlina musi mieć odpowiedni poziom słoności a część z niej zostanie wyparta z mięsa podczas parzenia. Dlatego do przygotowania 1,5 kg mięsa wieprzowego użyłem 2,5 łyżeczki soli.

Garść informacji o szynkowarze

Na koniec mam dla Was garść informacji o szynkowarze, który testowałem. Szynkowar z garnkiem do parzenia w płaszczu wodnym pozwala na przygotowywanie pysznych wyrobów bez konieczności stosowania dodatkowego garnka. Takie rozwiązanie bardzo ułatwia korzystanie z szynkowaru (lub szynkowara – bo taka forma także jest używana). To specjalne naczynie służy do przyrządzania soczystych mięs obiadowych oraz różnego typu wędlin i potraw wegetariańskich – zdrowych i pozbawionych dodatków chemicznych. Produkt nadaje się do każdego typu kuchenek. Jednorazowo w tym szynkowarze można przygotować maksymalnie 1,5 kg wsadu. Mogą to być mięsa parzone –klasyczne szynki (peklowane i niepeklowane), rolady, mielonki, wyroby mięsne z warzywami, suszonymi owocami, grzybami, a także wegańskie pasztety itp.

W skład zestawu wchodzi 6 części: – garnek 4 L -dedykowany do wszystkich rodzajów kuchenek, – kołnierz, – szynkowar o pojemności 1,5 kg, – woreczki na wkład (10 szt.), – dwa termometry – jeden do kontroli temperatury mięsa w szynkowarze, drugi do pomiaru temperatury wody.

Na wewnętrznej ściance garnka znajduje się podziałka pomocna przy jego napełnieniu do pożądanej objętości, także przy używaniu łącznie z szynkowarem. Kołnierz znajdujący się w zestawie zmniejsza ubytki wody związane z jej parowaniem. Dzięki odpowiedniej konstrukcji szynkowar opiera się na kołnierzu i nie dotyka dna garnka, dzięki czemu woda otula szynkowar, tworząc tak zwany płaszcz wodny, co optymalizuje efektywność pracy zestawu.W komplecie znajdują się dwa termometry: pierwszy do kontroli temperatury mięsa w szynkowarze, drugi do pomiaru temperatury wody.

Główne walory szynkowaru w płaszczu wodnym to: – prosta obsługa pozwalająca z łatwością przygotować ulubione potrawy; – łatwy sposób na wzbogacenie domowego menu; – zachowanie wartości odżywczych i smakowych, które zwykle tracone są podczas tradycyjnego gotowania i smażenia; – dokładna kontrola temperatur dzięki dwóm termometrom; – brak konieczności dolewania wody dzięki zastosowaniu kołnierza.  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kasia

    Kupiłam szynkowar bez woreczków. Gdzie je kupię? Czy mogę użyć „zwykłego” woreczka foliowego?

  2. Stan

    Ciekawy przepis. Pewnie wypróbuję. Małe sprostowanie, szynkowar jest firmy Biowin. Takiego właśnie używam. Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Hej, szynka wyszła bardzo smaczna, wolnej chwili wypróbuj przepis.
      To są dwie różne firmy, ja mam szynkowar firmy BROWIN
      Pozdrawiam

Sprawdź również