X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Ragout z dziczyzny

Składniki

800 g mięsa z dzika, sarny lub jelenia
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
250 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml wywaru, najlepiej z dziczyzny (może być z kostki)
po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku i oregano
3 łyżeczki galaretki porzeczkowej
4 łyżki mąki
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż do gulaszu). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej i masło. Obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy wywar i wino. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami lub kluskami. Danie to efektownie prezentuje się w wydrążonym okrągłym chlebie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również