Dziczyzna
Zając po polsku
Składniki
-1 sprawiony zając lub królik (1,5– 2 kg)
-1 l maślanki
-1 seler, 1 marchew, 1 pietruszka, 1 cebula
-1 suszony kapelusz borowika
-300 ml śmietany 18– 22%
-5 jagód jałowca
-1 łyżka mąki
-150 g masła
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczonego zająca wkładamy do kamiennego lub szklanego naczynia i zalewamy maślanką. Odstawiamy go w chłodne miejsce na 2-3 dni, obracając go co 12 godzin. Po zamarynowaniu dodatkowo dzielimy zająca na części i na potrawę przeznaczamy comber i uda. Nacieramy kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca oraz pieprzem. Jarzyny obieramy i kroimy na plasterki, obkładamy nimi zająca i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie usuwamy jarzyny i układamy mięso w żaroodpornym naczyniu lub brytfance, obkładamy kawałkami masła, wrzucamy borowika i przykrywamy. Wkładamy na godzinę do nagrzanego do 180° piekarnika. Od czasu do czasu polewamy zająca wytwarzającym się sosem. Gdy mięso jest już gotowe dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i dusimy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.