Zupy
Bostońska zupa rybna
Składniki
500 g filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk)
150 g muli lub małży
100 g słoniny
250 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
1 łyżka mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 liść laurowy
pół łyżeczki tymianku
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Wywar (1 litr) przygotowujemy jak w przepisie na wywar rybny. Można dodać 1/2 szklanki ugotowanej kukurydzy i starty ser żółty. Filety pokroić na małe kawałki, zagotować wywar rybny z dodatkiem liścia laurowego, tymianku, soli i pieprzu. Wywar odcedzić. Słoninę drobno pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę i przesmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia. W tłuszczu rozprowadzić mąkę i wymieszać z wywarem. Włożyć ziemniaki, po 5 minutach gotowania dodać kawałki ryby, małże i gotować około 5 minut. Wlać mleko, zagotować, przyprawiając do smaku. Zakwaszać sokiem z cytryny dopiero po nałożeniu na talerze. Można dodać pół szklanki ugotowanej kukurydzy. Osobiście lubię posypać tę zupę startym żółtym serem.