X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, Jagnięcina

Musaka Macieja Kuronia

Składniki

  • 4 średnie bakłażany (około 800 g)
  • 600 g zmielonej chudej baraniny lub wołowiny
  • 300 g pomidorów
  • 100 ml oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  •  4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 50 g tartego żółtego sera do posypania

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka

Sposób przygotowania

Umyte bakłażany kroimy na półcentymetrowe plastry, solimy i odstawiamy żeby się spociły i straciły gorzkawy posmak. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Podsmażamy na oliwie, aż uzyskają lekko złoty kolor. Odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mielone mięso, mieszamy aż masa zbrązowieje. Dodajemy wino i pokrojone w cienkie plastry pomidory. Mieszamy, doprawiamy przyprawami i ziołami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy sos: na maśle robimy białą zasmażkę z mąki, rozprowadzamy zimnym mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy warstwami bakłażany i mięso, tak żeby zakończyć warstwą bakłażanów. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Przed podaniem odstawiamy potrawę na 5 minut, żeby łatwiej się ją kroiło.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również