Składniki
- 4 średnie bakłażany (około 800 g)
- 600 g zmielonej chudej baraniny lub wołowiny
- 300 g pomidorów
- 100 ml oliwy
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
- 50 g tartego żółtego sera do posypania
Sos beszamelowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml mleka
Sposób przygotowania
Umyte bakłażany kroimy na półcentymetrowe plastry, solimy i odstawiamy żeby się spociły i straciły gorzkawy posmak. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Podsmażamy na oliwie, aż uzyskają lekko złoty kolor. Odstawiamy. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mielone mięso, mieszamy aż masa zbrązowieje. Dodajemy wino i pokrojone w cienkie plastry pomidory. Mieszamy, doprawiamy przyprawami i ziołami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowujemy sos: na maśle robimy białą zasmażkę z mąki, rozprowadzamy zimnym mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy warstwami bakłażany i mięso, tak żeby zakończyć warstwą bakłażanów. Zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Przed podaniem odstawiamy potrawę na 5 minut, żeby łatwiej się ją kroiło.