X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Piersi z kaczki marynowane w miodzie pitnym

Składniki

4 piersi z kaczki – ok. 800 g
ewentualnie 1 łyżka masła
Marynata:
100 ml miodu pitnego (może być trójniak)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Skórę na kaczych piersiach ponacinaj w kratkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, natrzyj nią mięso i odstaw całość na 2 godziny w chłodne miejsce. Patelnię rozgrzej. Piersi otrząśnij z nadmiaru marynaty i smaż najpierw skórą do dołu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu przełóż je na drugą stronę. Łącznie smaż je około 10 minut, 2-3 razy przekładając na drugą stronę. Z pozostałej marynaty przygotuj sos. Wlej ją do rondla i gotuj, do czasu aż zredukuje się o połowę. Dodaj masło i poczekaj aż sos zgęstnieje. Usmażone Piersi powinny być delikatnie różowe w środku. Mięso podawaj samodzielnie lub np. z kaszą gryczana i buraczkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również