X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Piersi z kaczki marynowane w miodzie pitnym

Lubicie kaczkę? Ja uwielbiam i swoją miłością do tego mięsa postaram sie zarazić Was wszystkich dzisiejszym przepisem. Piersi z kaczki marynowane w miodzie pitnym to z pewnością proste w przygotowaniu danie, a smakuje wybornie! Jestem przekonany, że zasmakuję Twojej rodzinie i Twoim gościom. 

Piersi z kaczki marynowane w miodzie pitnym

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki – ok. 800 g
  • ewentualnie 1 łyżka masła
Marynata:
  • 100 ml miodu pitnego (może być np. trójniak)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Skórę na kaczych piersiach ponacinaj w kratkę.

Krok 2:

Czosnek przeciśnij przez praskę lub np. drobno posiekaj. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj, następnie natrzyj nią mięso i odstaw całość na 2 godziny w chłodne miejsce.

Krok 3:

Patelnię rozgrzej. Piersi otrząśnij z nadmiaru marynaty i smaż najpierw skórą do dołu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu przełóż je na drugą stronę. Łącznie smaż je około 10 minut, 2-3 razy przekładając na drugą stronę.

Krok 3:

Z pozostałej marynaty przygotuj sos. Wlej ją do rondla i gotuj, do czasu aż zredukuje się o połowę. Dodaj masło i poczekaj aż sos zgęstnieje. Usmażone Piersi powinny być delikatnie różowe w środku. Mięso podawaj samodzielnie lub np. z kaszą gryczana i buraczkami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również