Gulasz wegetariański z zieloną soczewicą
Gulasz wegetariański z zieloną soczewicą to wspaniały pomysł na bezmięsny, ale sycący i aromatyczny obiad pełen warzyw i przypraw. W tym daniu w jednym zgranym zespole występują warzywa strączkowe, słodkie bataty oraz chrupiąca marchew. Dzięki temu danie ma ciekawą i zróżnicowaną konsystencję. z zieloną soczewicą
Gulasz wegetariański z zieloną soczewicą
Składniki:
- 150g zielonej soczewicy
- 2 średnie bataty
- 1 papryka czerwona
- jedna marchewka
- 1 pietruszka
- kawalek selera
- 100g małych pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- po pół łyżeczki suszonych ziół: oregano, rozmaryn, lubczyk i bazylia
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 350g wody
- mały pęczek koperku
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Soczewicę zalej zimną wodą i zostaw na godzinę, dzięki temu zmięknie. Cebulę pokrój w dużą kostkę, pieczarki przetnij na połówki. Batat i seler obierz pokrój w kostkę wielkości jak ziemniaki do zupy.
Krok 2:
W głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny podsmaż cebulę. Po 2 min. dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż chwilę. Następnie dodaj bataty, seler oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojone w półplasterki. Smaż 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj odcedzoną soczewicę, paprykę pokrojoną w kostkę 2 x 2 cm, sos sojowy oraz wodę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj przecier pomidorowy, suszone zioła oregano, rozmaryn, lubczyk, bazylia, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu.
Krok 4:
Na koniec gulasz dopraw solą i pieprzem oraz posyp posiekanym koperkiem.
Dodatki:
Na koniec warto wspomnieć o dodatkach. Gulasz wegetariański najlepiej smakuje z jaśminowym ryżem lub lekką kaszą jak kuskus czy komosa ryżowa.