X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje alkoholowe

Bazyliowa sangria

Składniki

-1/4 szklanki brązowego cukru
-1/4 szklanki wody
-1 duża bazylia
-skórka z 1 pomarańczy (duże kawałki)
- skórka z 1 cytryny (duże kawałki)
-2 butelki białego wina np. chardonnay, pinot grigio, riesling
-150 ml brandy
-1/2 szklanki soku pomarańczowego
-kostki lodu
-0,5 l zimnej wody gazowanej
-12 plasterków pomarańczy do dekoracji

Sposób przygotowania

W rondelku połącz ź szklanki wody z cukrem. Zacznij podgrzewać aż cały cukier się rozpuści. Zestaw rondelek z palnika. Dodaj liście bazylii oraz skórkę z pomarańczy i cytryny. Zamieszaj i odstaw do wystygnięcia na około 30 minut. Po tym czasie pozbądź się skórek i bazylii. W dużym dzbanku połącz, bazyliowy syrop, wino, brandy i sok pomarańczowy. Wlej sangrię do szklanek wypełnionych lodem. Na wierz wlej odrobinę gazowanej wody i połóż plasterki pomarańczy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również