Przepis
Wieprzowina
Schab marynowany
Składniki
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 1/4 l octu winnego
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 6 ziaren kolendry
- 4 jagody jałowca
- 12 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 łyżeczki soli
- 40 g masła
- 250 g śliwek suszonych bez pestek
- 1/4 l białego wytrawnego wina
- 1 kg jabłek - kwaskowatych
Sposób przygotowania
Ocet zagotować z 1/8 l wody,dodać olej,krążki cebuli, zmiażdżony czosnek,kolendrę,jałowiec,ziarna pieprzu,liście laurowe,estragon i 2 łyżeczki soli. Ostudzoną marynatą zalać umyte i oczyszczone z powięzi mięso,przykryć i wstawić na 4 dni do lodówki. Wyjąć mięso z marynaty i zrumienić na gorącym tłuszczu, zalać przecedzoną marynatą, Dusić na średnim ogniu około 1,5 godziny. Często polewać sosem. Śliwki dusić 10 minut w 1/8 l wina, osączyć. Jabłka obrać,podzielić na ćwiartki, wyciąć środki. Jabłka cienko pokroić.Dusić 10 minut w pozostałym winie, ostudzić. Mięso pokroić, ułożyć na półmisku,obłożyć śliwkami i jabłkami. Sos wymieszać z winem, w którym gotowały się śliwki i podawać osobno.