Potrawy mięsneWieprzowina
Kotlety schabowe w folii
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 100 g szynki
- 100 g pieczarek
- 100 g selera naciowego
- 100 g pora (białej części)
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- po 4 łyżki: masła i oleju
- tymianek, rozmaryn
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Szynkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, odstawiamy. Umyty por, seler i pieczarki kroimy w plastry. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając pestki. Zmiażdżony czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy por i seler, smażymy minutę i dodajemy pieczarki. Smażymy aż do odparowania płynu. Dodajemy pokrojone pomidory, tymianek i rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy. Kotlety oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy z dwóch stron na oleju, aż będą brązowe. Z folii aluminiowej wycinamy odpowiedniej wielkości 4 kwadraty. Na środku każdego kawałka folii układamy mięso, posypujemy szynką i warzywami, zawijamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 15–20 minut. Podajemy z frytkami i surówkami.