X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaTłusty czwartek

Pączki z przepisu Macieja Kuronia

Pączki z przepisu Macieja Kuronia to świetny tradycyjny sposób na przygotowanie tego przysmaku. Zbliża się tłusty czwartek, więc pora podjąć decyzję, czy świętujemy pączkami, czy faworkami. U nas będą pączki, więc powoli mogę się przygotowywać do pączkowego szaleństwa. 

Pączki z przepisu Macieja Kuronia

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 8 żółtek
  • 25 ml spirytusu lub np. wódki
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 60 g drożdży
  • szczypta soli
  • 250 g konfitury lub np. bitej śmietany do nadziewania
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do posypania lub np. lukier ponczowy z dwiema łyżkami posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
  • ok. 750 g smalcu do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1:

Wymieszaj letnie mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz ok. 100 g mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do miski.

Krok 2:

Żółtka utrzyj z resztą cukru. Śmietankę lekko podgrzej (nie gotuj!).

Krok 3:

Połącz mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, spirytus i sól. Możesz dodać drobno startą skórkę z cytryny. Ciasto długo i cierpliwie wyrabiaj. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstaw przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce.

Krok 4:

Gdy ciasto zacznie rosnąć nabieraj równe porcje, z których następnie uformuj płaskie krążki. Na środek każdego krążka nałóż nadzienie, zlep dokładnie i uformuj w rękach równe kulki. Układaj pączki na stolnicy oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Przykryj czystą serwetą i czekaj, aż pączki podwoją swoją objętość.

Krok 5:

Smalec roztop w szerokim rondlu i jak się rozgrzeje, wrzucać do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewróć go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę. Po usmażeniu najlepiej układać pączki na ręcznikach papierowych lub np. sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu.

Krok 6:

Posyp je cukrem pudrem lub np. polej lukrem, posyp drobno posiekaną, smażoną skórką pomarańczową.

Krok 7:

Możesz nadziać je różnym nadzieniem. Najbardziej klasycznym jest oczywiście konfitura z róży, ale możesz też użyć marmoladki owocowej, dowolnej konfitury, powideł śliwkowych, bitej śmietany, czy np. masy budyniowej do napoleonek. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram.

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również